Waterjet Hirvonen & CO AB
Vattenskärning innebär att ett material bearbetas med en vattenstråle under högt tryck (upp till 4100 bar). De flesta material kan bearbetas och eftersom ingen värme tillförs materialet blir det heller ingen materialpåverkan. Det går tex bra att gänga direkt i ett skuret hål eftersom vattenskärningen inte härdar materialet.

Vattenskärning är miljövänligt! Det bildas inga skadliga gaser eller värme vid skärningen och skärytan blir helt ren! Inget slagg eller droppande smälta! Skärstrålen är 0.12-0.8 mm beroende på om man skär med rent vatten eller med inblandning av abrasivsand. Med det tunna snittet blir spillet vid avverkningen minimal!

Vi utför figurskärningar i det flesta material och tar emot filer i formatet DWG & DXF eller vanliga pappersritningar. Vi utför även specialjobb som tex diameterminskningar på flänsar, håltagningar m.m

Hur fungerar det?
Hjärtat i vattenskärningen är högtrycks pumpen. Via två dubbelverkande cylindrar ökas vattentrycket upp till 4100 bar. Vattnet leds sedan tillsammans med abrasivsanden fram till skärhuvudet och abrasivröret, där sanden och vattnet blandas och skapar en väldigt skarp skärstråle med en vattenhastighet på över 900m/sek.

Vilka material kan vi skära?
-Metaller, de flesta typer och allt från den tunnaste folie till 100mm rostfritt.
-Träskivor, MDF, vattenfast spånskiva, plywood.
-Sten och betongplattor
-Glas, de flesta typer utom härdat glas.
-Kakel & klinker
-Gummi och plaster, skumgummi m.m
-Packningsmaterial, klingersil, mfl

Vill du veta mer om vattenskärning så kontakta oss gärna per telefon eller mail alternativt via hemsidan.

Info: Abrasivskärning i en 1mm aluminium plåt.

Info: Vattenskärning i olika material. Vattenskärning abrasivt eller enbart med vatten. Trä, mjukt gummi, cellplaster och vissa fiberplattor går utmärkt att skära med enbart högt vattentryck. På bilden syns de fyra skärhuvudena som kan separeras och skära simultant. Skärtiden kan på så sätt förkortas när större serier ska produceras.

Info: Närbild på de fyra skärhuvudena. De vita slangarna som syns på bilden är matningslangar för abrasivsanden.

Info: Vy över skärbordet sett baifrån. Masonitskivorna som ligger på skärgallret skyddar materialet som bearbetas mot vatten/sand sprut underifrån. Det gör också att materialet ligger stabilare. Skärbordet mäter c.a 4000X3500. Bakom maskinen skymtar plåtstället där vi har de flesta rostfira plåttjocklekarna i varierande dimension. Allt för att snabbt kunna tillgodose kundens behov.

Info: Vy över skärbordet och balken sett från sidan.

Info: Här hänger färdigskura keramiska fibertätningar på tork!
 

Nyhetsarkivet »»